Koronavirusta karttaen

Olen vahvasti immunosupressoitunut henkilö, mikä tarkoittaa sitä, että vastustuskykyni on merkittävästi alentunut.

Söin vuodesta 2015 neuromyelitis opticaan Azamun-nimistä lääkettä, joka alentaa vastustuskykyä. Pysyin hyvin ”terveenä”, mitä tulee tavallisiin flunssiin. Sain influenssarokotteen vuosittain.

Viime toukokuusta lähtien sain pahenemisvaiheiden takia hirveän määrän kortisonia, jonka ”häntää” on vieläkin menossa 5 mg vuorokausiannoksena.

Kausi-influenssarokotetta en saanut ensin uuden biologisen lääkkeen, rituksimabin infuusioiden ajankohdan takia, ja sitten sanottiin, että rokotteen vaikutus saattaisi lisäksi olla heikentynyt.

Kaiken näiden lääke- ja sairaushässäköiden vuoksi olen normaalia alttiimpi saamaan tauteja.

Tauteja, jotka voivat iskeä minuun rajummilla oireilla kuin perusterveeseen kaduntallaajaan. Tauteja, jotka saattavat aiheuttaa minulle sairauteni pahenemisvaiheen, josta taas ei koskaan tiedä etukäteen miten se vaikuttaa: menevätkö tunnot, voimat, kävelyt, rakon ja suolen toiminta, iskevätkö kivuliaat krampit millä volyymilla. Meneekö näkö.

Juuri, kun olen toipunut viime syksystä: noussut parapleegistä hiihtoladulle. Ei juuri kramppaile enää, kävelen kotona ilman apuvälineitä, ulkona kepin tai kävelysauvojen kanssa. Joten:

Ei kiitos koronaa!

Olen työkykyinen, kudon neuloosi-hurmoksessa villasukkia, ulkoilen ja hengitän.

Neulominen, kuten kaikki käsillä tekeminen rentouttaa ja rauhoittaa.
Lue YLE:n juttu aiheesta täältä »

Sitten pelmahtaa esiin korona. Vyöryy Kiinasta kohti Eurooppaa.

Korona, joka minuun iskiessä voisi aiheuttaa rajumpia oireita kuin jollekin toiselle. Korona, joka voisi viedä TAAS jalat alta.

Korona, joka muuttaa niin monta arjen asiaa. Ensin pienesti, sitten yhtäkkiä isommasti. Meillä erityisesti minun takiani.

Koronaviruksen välttely on melko yksinkertaista: ahkera, riittävä,

  • vähintään 20 sekunnin mittainen käsien saippuapesu

(on annettu myös lauluohjeita, mutta ei tarvitse kuitenkaan Mike Oldfieldin Tubular Bellssia laulaa, Hämä-hämähäkki riittää) ja

  • sosiaalisten kontaktien välttely.

Koskee myös riskiryhmäläisen lähiomaisia.

Neuroliiton ohjeistus riskiryhmien suojautumisesta löytyy täältä. »

Etätöitä ja kotikoulua

Olen siirtynyt toistaiseksi etätöihin. Minun tapauksessani homma toimii varsin näpsäkästi: yhteydet pelaavat mainiosti, ja yhteys kollegoihin ja esimieheen on sangen jouhevaa.

Kurkumalattea etätöissä.

Olen tehnyt vuosikausia kotoa käsin töitä, joten ei tämä ole minulle mitään uutta.

Paitsi että nyt täällä tekee etätöitä myös toinen aikuinen. Ja kolme nuorta käy etäkoulua. Vastailen välillä kouluaiheisiin kysymyksiin, ja minulle huikataan, kun lähtevät ulos välitunneille. Työmatka-ajat ovat nyt tehokasta työaikaa. Ruoka- ja kahvitunnit pidetään perheen kesken.

Kävin perjantaina viikoittaisessa fysioterapiassa. Fysioterapeuttini kanssa pidimme hyvän matkan etäisyyttä. Tein liike- ja voimaharjoituksia desinfioiduissa laitteissa, jotka niin ikään desinfioitiin heti käyttöni jälkeen. Pesin käsiäni minuutin verran sessioni jälkeen, saman verran kotiin päästyäni. Tubular Bells soi päässäni.

Fysioterapiani toteutetaan tästä lähtien etäsessioissa. Meiltä löytyy kotoa monenlaisia jumppahärpäkkeitä, kuten kuminauha, puntteja, jumppapallo, faskiapallo ja putkirulla, joten varmasti kekseliäs Mervi-jumpparini hanskaa terapiat hienosti.

Tein juuri nettikauppaostokset huomiselle lähikauppaan. Seuraavat isommat ostokset tilaamme ensi perjantaille. Viimeisimmän kauppareissun kävin hanskat kädessä, muihin ihmisiin välimatkaa pitäen, mikä oli helppoa, koska kaikki muutkin tekivät samoin.

Mutta ei sinne kauppaan ole pakko mennä; nettiostaminen toimii mainiosti. Siitä on jo useamman kuukauden kokemus.

Mielen lepuutusta

Nuorisoa koetellaan. Tänä aamuna olisi ollut yhdellä lähtö Erasmus-vaihtoon Pohjois-Italiaan. Toisen konserttimatka Berliiniin peruuntui viime hetkellä kaverin sairastumisen takia. Nyt ei voi enää tavata kavereitakaan. Ollaan kotona.

Lukemisvarastoja täydennettiin kirjastossa juuri ennen kuin kirjastot menivät kiinni. Onneksi pääsee ulos. Henkireikä kaikille. Kelitkin suosivat.

Koulunkäynti ohjaa arkea ja tuo sisältöä päiviin nuorille. Mielissämme pyörii, kuinka kauan tämä tulee kestämään. Siihen ei ole oikeaa vastausta. On vain arvioita, mutta ei voi tietää.

Koronauutistulvan keskellä on syytä lepuuttaa mieltä ja sielua. Koville tämä ottaa, kenellä enemmän, kenellä vähemmän, kenellä ennemmin, kenellä myöhemmin. Kärsivällisyyttä kysytään, eikä itkultakaan ole väsyneenä vältytty.

On yritettävä keskittyä siihen, mitä voi tehdä ja mitä on, kuin että mitä ei voi tehdä tai mitä ei ole.

On päästävä ulos!

Perusterveys, perhe, lämmin koti, ulkoilumahdollisuus, ostokset onnistuvat netissä, ystävät ja sukulaiset linjojen päässä, työt ja opiskelut etänä, arjen askareet, kutominen, ajanvietetehtävät, romaanit, pelit, elokuvat, sarjat…

Internet tarjoaa paljon helpotusta, kun niin paljon on jouduttu sulkemaan ja perumaan. Harrastukset. Kaverikyläilyt.

Ajanvietettä Sinulle!

Haluan antaa teille, blogini lukijat, omalta osaltani jotain, pieneksi hetkeksi. Lataa tästä ajanvietteeksi krypto ja sanahaku, joka sopii erityisesti nuoremmalle polvelle.

Toivotan kaikille terveyttä ja kärsivällisyyttä!

Lopuksi haluan vielä lainata tasavaltamme presidentin Sauli Niinistön pohdintaa käsi- ja aivastusohjeistuksista:

Noudatetaan niitä käsienpesuineen ja kainaloon aivastamisineen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *